programma

13e editie Veldwerk 2024
HOOP
van 24 augustus t/m 1 september

Poëzie- en Kunstroute

wandelend of per fiets te bezoeken!

Veldwerkexpo is een tweejarige kunst- en poëziemanifestatie in de Schaalsmeerpolder en werkt dit keer samen met het Bezoekerscentrum de Poelboerderij. De Kunst- en Poëzieroute start hier en gaat via de Zaan langs de Poelweg en door de Schaalsmeerpolder, land van Natuurmonumenten. De voorgaande veldwerkexpo’s stonden in het teken van duurzaamheid en geloof. Duurzaamheid is liefde voor de mens en de natuur en geloof daarin brengt hoop.

De Schaalsmeerpolder is bij uitstek een vogelgebied. De vogels trekken van Zuid naar Noord, van Oost naar West en omgekeerd. Elke trek is een begroeting of een afscheid, maar ook hoop op wederkeer. Nu raakt de polder tijdelijk ook bewoond door mensen die er een onderdak zoeken. Ook zij zoeken hoop. Hoop geeft moed, verwachting, wilskracht, spirit, vitaliteit en doorzettingsvermogen. Hoop kan leven en zingeving aan elkaar verbinden. Hoop geeft ook onzekerheid, je weet niet of de verwachting bewaarheid wordt.

Vanouds is De Zaanstreek een gemeenschap van zoekers naar hoop. Het is een uitdaging voor kunstenaars en dichters om vorm te geven aan het thema HOOP. De Veldwerkexpo 2024 wil niet alleen kunstenaars en dichters verleiden om HOOP te verbeelden, maar ook bezoekers verleiden om te verbeelden wat HOOP betekent in deze huidige turbulente tijd. In sommige tuinen langs de Poelweg en in de Schaalsmeerpolder staan objecten en 24 gedichten van 8 ( ex) stadsdichters van Zaanstad, speciaal gemaakt over Hoop. Langs de dijken kunnen bezoekers op verschillende momenten genieten van gedichten en films van de dichters, versierd met vogels van kunstenaars van het Kunstatelier “Noordster” uit Purmerend.


BEZOEKERSCENTRUM DE POELBOERDERIJ

Bewonersproject, Expositie en Workshops
Datum: 24 t/m 29 augustus Open van 10.00 - 16.00
In Bezoekerscentrum de Poelboerderij, Veerdijk 61 in Wormer is een “expositie over HOOP” en kun je deelnemen aan een van de workshops (graag van te voren opgeven) of aan een gezamenlijk project met de nieuwe bewoners van de Kleine Braak in de Schaalsmeerpolder.


WORKSHOPS

geschikt voor 6 t/m 12 jaar € 2,- en 13 t/m 106 jaar € 5,-
Datum: 26 , 27, 28, 29 augustus Open van 10.00 – 12.00
Meld je snel aan voor één van de vrolijke Workshops (max. 20 personen)

  • Op 26 en 27 augustus “vliegers maken”

  • Op 28 augustus “planten tekenen”

  • Op 29 augustus “vinger haken/ kralen vlechten”

  • Op 30 augustus ”tekenen naar wens” op Schaalsmeerdijk 2 (max 10 personen.)

Aanmelden kan t/m 21 augustus via jpm.konijn@gmail.comSCHAALSMEERDIJK 2 - SCHAALSMEERPOLDER

Expostitie - Poëzie- Muziek- Workshop 24 t/m 31 augustus en 1 september. Open van 12.00 - 17.00 toegang gratis
Expositie, films en beelden in de tuin van HOOP en VERWACHTING van kunstenaars van Art Zaanstad en stichting Tengel.
Hier exposeren ook de ingezonden wenstekeningen van o.a. koorleden van Kaskedieze.
Kinderen van BSO XL van FreeKids en leerlingen van Jenaschool de Bijenkorf en Basisschool “Schatrijk”maakten grote vogels van karton en korte gedichten over HOOP.

Op 24 & 25 augustus en 31 & 1 september van 15.00 - 16.00 kan het publiek genieten van muziek en poëzie van de 8 stadsdichters in de tuin van HOOP en VERWACHTING.

Parkeren: Parkeerterrein Poelboerderij of parkeerterrein naast voetbalveld t.o. Dorpsstraat 6 Oostknollendam.Organisatie en curator: Joke Konijn,
contact: jpm.konijn@gmail.com

terug