Kwelgeestennieuws

Kwe

 Geweldig! U heeft onze website aangeklikt omdat u geïnteresseerd bent in kunst of omdat u een bezoekje wilt brengen aan Veldwerk.

Auto
Even een praktische tip als u niet op de fiets komt maar met de auto.Bezoekers van Veldwerk zullen merken dat het raadzaam is om de auto op het terrein bij het kanocentrum Arjan Bloem of bij het café/ restaurant de Zilte Zegge te parkeren. Ook is er nog wel parkeerplaats langs de Poelweg maar zet de auto flink aan de kant zodat de bewoners daar geen hinder ondervinden van deze auto’s. 

Route
Vanuit de parkeerplaats van het kanocentrum en het restaurant kunt u langs het fietspad de richting Oostknollendam de route van Veldwerk volgen.
Op het einde beklimt u het talud en komt u een Zwitserse vlag tegen. Let op, deze vlag is van onze gastcurator en kunstenaar Moritz Ebinger. Hij maakte de tekening op het affiche en heeft de kunstenaars uitgenodigd die u dadelijk, met aandacht en geduld, gaat bewonderen in de Schaalsmeerpolder. Als u nu vanaf de vlag rechts het watertje “de Braak” inkijkt  ziet u het drijvende kunstwerk van Nico Parlevliet met de titel ”Reflectie” en als u geduld heeft ziet u dat het steeds van vorm veranderen wil, het laat zich vormen door de wind en het water.

Soms heeft een meerkoet een plaatsje veroverd op een van de gekleurde deeltjes…

 U staat nog steeds stil bij de Zwitserse vlag. Als u nu achter u ziet en omhoog kijkt ziet u het bordje  “Ging en Gaan” , u dacht vast dat het hier om een ANWB grap gaat maar het is het kunstwerk uit Veldwerkeditie 2008 van Marcel Fraij. Nu heeft een of andere kwelgeest tekst en uitleg gegeven over de geschiedenis van het dorpje Ging en Gaan en als u nog steeds geen haast heeft, lees dan dit vermakelijke verhaal gerust.

Het was u vast al opgevallen dat u ook naast een kerkhof staat.Het bestaan van dit kerkhof  is te danken aan de dorpsbewoners van Oostknollendam die dit terpje al ruim een eeuw particulier beheren. Omdat dit zo bijzonder is en ook de poort waarschijnlijk ontworpen is door onze grote kunstenaar Hendrik Petrus Berlage, is deze bijzondere plaats al reeds jaren geleden gebombardeerd tot Rijksmonument! Het is een prachtige stille plaats waar u gerust even, maar wel met respect want er wordt nog steeds begraven, een kijkje mag nemen. De poort van Berlage staat voor u open, met dank aan de Begrafenisvereniging van Oostknollendam. 

Als u nu met gemak de Schaalsmeerdijk vervolgt komt u uit bij de eerste stolpboerderij van de familie Blokland. Een heel lang touw zwiept door de ruimte vanuit de ene rij populieren naar de andere rij. Er hangt een wonderlijke schommel aan en natuurlijk raad ik u aan om uw gevoelens te volgen en plaats te nemen op dit wonderlijke punt. Al uw medebezoekers zullen hier lol van hebben want de touwen verderop komen naar gelang in beweging, aardappels tuimelen erop los en dansen in de ruimte, wat een spektakel in de ruimte geeft dat! De touwen hangen aan een groep palen die zich verspreiden in de weilanden en de koeien duwen ze regelmatig om maar ook de wind en regen spelen met de zeilen die als witte vlaggen vrolijk afsteken tegenover het groene volle najaarsgras. Dit uitgebreide project is gemaakt door kunstenaar Chiel Kuijl .Chiel houd van touwen en van schommels, misschien heeft het ermee te maken dat hij ook van varen en van zeilen houd. (Zie www.monalisa.net/artists/chiel2/)

 Als u zich nu weer omdraait naar de boerderij ziet u een plattegrond met de Prins Bernhard Cultuur vlag, 3 bankjes en verschillende schuurtjes en waarschijnlijk zijn hier een aantal suppoosten actief die u welkom heten en die u een zakje aanbieden met kruiden tegen kwelgeesten. En als u hiervan niet gediend bent en geen zakje aan wilt schaffen (tegen elk aannemelijk bod ) dan loopt u risico dat u overvallen wordt met bangmakerij. Mocht het u overkomen dan kunt u altijd nog terugkomen om alsnog zo’n beschermzakje van de suppoosten te kopen.  Deze zakjes zijn gemaakt door de 80-plusser Tiny van Soolingen Besse , zij heeft met veel toewijding en geduld avonden lang van vlierenhout kruizen gemaakt en in zakjes genaaid, onder andere van de kleren van Moritz en zijn dochter, als tegemoetkoming om het kwaad tegen te gaan.

De suppoosten  zullen u met veel plezier de weg wijzen, op het erf staan in de oude schuurtjes wonderlijke zaken die zich laten horen en ruiken in het werk van de stadcomponist van zaanstad Jurriaan Berger in samenwerking met Mariëlle Videler. Eenmaal in zijn “machinekamer “ raad ik u aan om de deur te sluiten ! Let op het kleine deurtje van het schuurtje van Jetty Iestra , hierachter is het kunstwerk “Lying” te vinden.
Bent u hier op een zondagmiddag dan zult u vast ook ingaan op de uitnodiging om een behandeling te ondergaan bij Banketje Design. Zij hebben hun praktijkruimte ingericht in de sfeervolle ruimte van de kleine boerderij die u  rechts op het erf aantreft. Als zij aanwezig zijn hangt de rode vlag uit de muur! Na de behandeling kunt u hier zelfs wat eten en drinken en dat alles wordt u gratis aangeboden door de twee lieverds Henriëtte en Geerten. Wedden dat u genieten zal en dit nooit meer zult vergeten?

 Voordat u wegloopt raad ik u aan om nog even een blik in het achterste kot te werpen. Het beeld van kunstenaar Lisa Couwenbergh steekt dromerig af in deze duistere ruimte…
In de grote koeienstal is het project te zien van Alida Martinez  met de titel “ Mental Talk “ Alida is een bekend kunstenaar in de Antillen en onlangs heeft zij nog een prijs gewonnen. Zij kwam speciaal van Aruba om werk te maken voor deze stal zodat zij ook als gast op Veldwerk te zien is. Meer informatie over Alida is verderop op de route te vinden. In dezelfde stal staat het beeld van Nico Betjes met de titel “ Monument voor nà de derde wereldoorlog”. Dit beeld is tijdelijk geleend van de gemeente Beverwijk, dit gekwelde figuur komt hier volledig tot zijn recht.

 De dijk ligt nu voor u en u wandelt verder met rechts nog een gedeelte van het project van Chiel Kuijl. De koeien stoeien met de touwen, de boer is ongerust en wij ook, wie is er nu hier de kwelgeest ? Is dat de kunstenaar, zijn het de koeien, is het die harde wind of ben ik het?
Overal volop ganzen en als u mazzel heeft en in de nacht komt kunt u misschien een vosje ontmoeten…Rechts ligt de wijde polder en u loopt nu over een pad door het land, de dijken lijken plotseling opgeschoven ….Pas op, hier en daar liggen de poepjes op het pad afkomstig van de loslopende koeien en ganzen en soms zijn de poepjes zeer uitgebreid ! 
Als u bij het hek stilstaat ontdekt u als het goed gaat twee kwelgeesten, zij liggen op een gevelde vliereboom, de takken grijpen wanhopig in de grond…

 Verderop staat langs de dijk een oud molenfundament waar u het kunstwerk van Kees Bierman uit Veldwerk 2008 nog steeds kan bewonderen want het wordt steeds mooier. In zijn van staal gevormde monumentje groeit ondertussen een vliereboompje en  beklimt de Haagwinde ( in de volksmond “pispotje” geheten) met haar fijne witte kelkjes deze fraaie constructie wat de stompe plek een poëtische lading geeft.
Voor wie nog meer wilt weten over deze Haagwinde, die van oorsprong te vinden was in het oostelijk gebied van de Middelandse Zee; zij heeft haar bloemen ook s’nachts geopend  zodat zij ook door de nachtvlinders kan worden bestoven. Bij slecht weer sluiten de bloemen zich.  

Nu zijn we aangekomen bij de immense stal van Natuurmonumenten die deze polder en het veld heeft overgedragen aan boeren die hier het onderhoud en de zorg voor dragen ter wille van het behoud van de weidevogels die hier nog in grote getallen in het voorjaar broeden. Nu zij elders overwinteren zien we vooral de Aalscholvers en Smienten maar ook de witte steenuil en de kiekedief zie je, als je maar vaak genoeg komt, hier rondvliegen. Even verderop staat rechts een witte tent tegen het kantoortje van Natuurmonumenten gebouwd. Hier raad ik u aan om even naar binnen te gaan en stil te zijn en de film en het geluid te ondergaan om te huiveren…Dit werk is van Marjoke Staal die met haar zoon Jesse Broekman het project “It’s only in my head” heeft gemaakt voor Veldwerk.

Nu loopt u verder het pad af wat smaller wordt en in rode steentjes verandert. In de verte ziet u al het silhouet van een huisje wat drijft op het water en in de deuropening is een afbeelding te zien . “Eclips” heet dit werk van Yasmijn Karhof welke vooral s‘avonds. Aandoet als een geweldig stilstaand vuurwerk!

 Hierna komt u bij een houten bruggetje uit die de toegang vormt voor de locatie waar werk is te zien van verschillende kunstenaars. Het eerste kunstwerk staat rechts van onze brug als een wachter tussen de groene planten. Dit witte met bont versierde steentjes en schelpen heet “geestenhuisje” en is gemaakt door Regula Maria Müller. Regula maakte ook gevlochten huisjes van pitriet voor de vogels en hing deze in onze  leide linde boompjes in de voortuin van ons huis. Na de duivel op de putdeksel , links van de brug , gaat u de tuin door waar u nog een wit “geestenhuis” tegenkomt die voor de dieren bedoelt is. Zij heeft hierin kleine kruiden gezaaid en zachte wol en zout als loksteentjes toegevoegd aan haar beeld wat hier heel poëtisch tussen de planten van onze groentetuin staat.  

Als u geluk heeft komt u opnieuw onze geweldige suppoosten tegen en u een rondleiding geven. Er is hier ook een toilet en er is binnen koffie en frisdrank verkrijgbaar ! 

 Na de appelboom en de slang komt u bij de kas uit met mijn familie project.Ik nodig u graag uit om hiervoor even de tijd te nemen en 20 minuten lang te luisteren naar het gesprek wat ik met mijn moeder van 83  voer waarin de God uit mijn en haar jeugd ter sprake komt. Met dank aan de medewerking van Jef Nassenstein voor de opname en de bewerking.

 Als u uit het huisje komt schrik niet: achter de houtstapel ligt een kangoeroe gekweld onder een stam, dit kunstwerk heet “Un Po Troppo Tardi”en is gemaakt door Merijn Bolink .

 Als u naar het weiland kijkt ziet u platte grijze zakken liggen in het gras, Denk dan niet dat u hier geen oog voor heeft maar loop er naar toe en loop tot aan het hek en verwonder! Dit werk is van Nico Parlevliet en het heet “Wachters”, vooral kinderen en volwassenen die nog kind zijn moeten hier erg om lachen. In de kapberg is nog meer werk van Nico te zien, o.a. een kleine telefoon en een zeemansboek.

 Als u nu terug loopt langs het kippenhok is hier een beeld te zien van Shaundel Horton “in gevecht met eigen kwelgeest”. Deze vanuit Suriname overgekomen kunstenaar heeft hier haar werk ter plekke gemaakt, dit geld ook voor de Surinaamse kunstenaar Paul de Jong. 

Voor de kapberg ligt de Koejaké vogel die Paul de Jong helemaal gemaakt heeft van afvaldraad van ons schapenhek. In de kapberg zelf  kunt u gerust een kijkje gaan nemen. Er is hier namelijk nog veel meer te zien van Paul en de andere kunstenaars. Bij binnenkomst ziet u een hele grote plattegrond. Op een hele mooie en geduldige manier plakt Paul allerlei gesneden kartonnen vormpjes op en tegen elkaar tot het mensen, gebouwen en  machines worden. Paul de Jong heeft zijn land Suriname en zijn geschiedenis hier vertaald in een plattegrond.Op de muren hangen werken van hem op papier. Paul is een week lang onze gast geweest en is op uitnodiging van Veldwerk, Gerrit Rietveld academie en kunstenaarsinitiatief RC. De Ruimte voor een aantal projecten naar Nederland gekomen.

Verder kunt u in de kapberg kunstwerken en boeken en wijnflessen bewonderen en die u kunt kopen. Textielwerken van Atelier Banketje Design, lichtobjecten van Merijn Bolink , tekeningen van Moritz Ebinger, keramiek van Regula Maria Müller, ruimtelijk werk van Nico Parlevliet, kwelwijn van Douke van der Ploeg en een werk van mij. Speciale aandacht vraag ik aan u voor het werk en het boekje van Gilbert van Drunen  “so low lands”. Het werk is driedelig , zie de website die hij specuiaal voor deze expo heeft gemaakt: www.solowlands.nl  Zij liggen hier om gratis uit te delen onder het motto; zoek een Arabische vriend om u te helpen met de vertaling  van dit boekje.
 
Voordat u ons erf verlaat kunt u nog een bezoek brengen aan de heksenkring, als u voor ons huis staat rechts op het weiland, gemaakt door Jetty Iestra in samenwerking met  Luut Doucet. Jetty komt elke zaterdagmorgen opnieuw haar heksenkring controleren en aanvullen waar nodig is.

Programma komende weken

Wilt u weten wat u nog kan verwachten in de weekenden, dan raad ik u aan om het volgende te doen:

 * Op zondag 26 september vanaf 18.00 uur geniet u van een avond vol verrassingen met de  stadsdichter van zaanstad Hans Kuyper voor € 30,- vegetarisch inclusief consumpties. Haast u met het opgeven voor deze avond  !  

* U kunt nog altijd onze roeiboot of kano lenen om de boeman te zoeken die hier vast ergens achter ons huis in het water verscholen zit! Vind u hem niet dan kunt u tijdens het roeien ook genieten van de prachtige herfstsferen en de kleurige rietkragen gecombineerd met de  aankondigingen van de wintergeluiden van de eerste regenwulpen en smienten in het Wormer en Jisperveld…

 
Tot ziens in de Schaalsmeerpolder!

 Joke Konijn

 

Met dank aan de suppoosten Ivar,Koen, Wessel, Esmee, Yasmine, Pien, Noortje, Margot, Daan, Sven, Arlo, Mees, Nick, Justin, Brian en Joran